Pierôt Amsterdam 020-6794120
Pierôt Haarlem 023-5511156
Blog

Over onze Barbierspaal

Spread the word

Het beroep van barbier is één van de oudste sinds het bestaan van de mens.
Het is zelfs zo dat rond het jaar 1200 een barbier meer bekend was als “ Barbier – Chirurgijn “
Deze trok voornamelijk rond van dorp naar dorp en hij was niet alleen welkom om de haren van de dorpelingen te kortwieken. Behalve scheren en knippen verbonden ze wonden, sneden abcessen weg en pasten ze reeds lang vergeten behandelwijzen als aderlaten en het plaatsen van bloedzuigers toe. In het westen van de Verenigde Staten trokken kappers nog in de 19e eeuw tanden en kiezen. Een barbier in St. Louis plaatste nog bloedzuigers in 1913.
Wanneer zij aankwamen, bezochten zij meestal de plaatselijke herberg alwaar zij zich installeerden. Om de dorpelingen toch te kennen te geven dat “ Den Barbier “ in het dorp was werd er de alomgekende kapperspaal voor de herberg gezet.
Deze diende niet enkel als herkenningspunt maar was in de eerste plaats bedoeld om de, meestal bebloede zwachtels, na het wassen te drogen te hangen.
De kapperspaal werd steeds in dezelfde kleuren geschilderd. Spiraalsgewijs was deze rood, wit en blauw. Wit staat voor de steriliteit waarin werd gewerkt, rood voor het bloed dat er tijdens de aderlatingen e.d. vloeide en blauw staat waarschijnlijk voor de kleur van de adel.
Want ook zij, die van adel waren, maakten gretig gebruik van de diensten van de barbier-chirurgijn.
Na het verdwijnen van zijn taak als chirurgijn bleef de kapperspaal bestaan, het werd hèt herkenningspunt van de plaatselijke kapper.

Een barbier houdt zich bezig met het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren. Tevens is hij vaak herenkapper.
Barbier is een zeer oud beroep dat bij de Egyptenaren al in hoog aanzien stond. De naam is afgeleid van het Latijnse barba dat baard betekent.
Anno1568

 

 

 

Maurice  Pierôt Maurice Pierôt Creative Director

Maurice is Creative Director van Pierôt

Kort over het blog

In deze blog laten wij en ons team zien wat ons inspireert en waar wij ons mee bezig houden.

Wimperextensies Pierot Haarlem

Volle en lange wimpers

Spread the word
News

Pierôt News 01

Categorie blog Team Pierôt
Categorie blog

Pierôt News 01

Op de eerste dag van de lente...

... precies 10 jaar geleden, kwam Pierôt Magazine uit. De eerste editie van de in totaal vijf glossy's werd feestelijk gelanceerd op 21 maart, onze favoriete datum om nieuwe stappen te zetten.

Zo vieren we vandaag ook het 12-jarig bestaan van Pierôt Haarlem en het 7-jarig jubileum van de Barbershop. En daarom is vanda ...

Team Pierôt
test

Barbershop Pierot: In de pers

Nieuws Team Pierôt